Rólunk

A kezdetek...

Gyermekkorom óta kapcsolatban voltam a szőlővel, mivel szüleim az akkor még TSZ tulajdonában álló szőlőterületből műveltek 2 sort Balatonszabadiban. Ez a terület vegyes szőlőtöveket tartalmazott.

Emlékeimben a metszés, kapálás, a jó hangulatú szüretek emléke keveredik a már kész, nem túl jó minőségű bor vegyes érzésével. Édesapám nem igazán értett a borkészítéshez, de a saját bor tudata megédesítette a sokszor savanykásra, kesernyésre sikerült nedűt.

Az elhatározás

A növénytermesztés és szőlőművelés iránti kíváncsiságom és szeretetem odáig vitt, hogy családommal a szomszéd településen, Siójut szőlőhegyén vásároltunk egy 5300 nm-es elhanyagolt területet egy 1800-as évek végén épült pincével és egy romos kis présházzal. A hobby méretű szőlősünket nagyjából 800 tővel, 2001-ben hoztuk létre.

Majd 2005-ben sikerült egy új présházat/hétvégi házat építenünk a pince elé. Ültetvényünk 3 sor Szürkebarátot és 9 sor Pinot Noirt tartalmazott. Két gyermekem is szívesen segített a művelésben és persze jó hely volt a pince/présház a baráti találkozásokhoz. 2016-ban jött az ötlet és a lehetőség, hogy megvásároljunk egy 6,3 hektáros területet az említett pincétől nem messze.

Az álom valósággá vált

Első gondolatom az volt, hogy beültetem szőlővel és mire termőre fordul, jelenlegi középvezetői beosztásomat saját gazdaságra cserélem.
Feleségem is gyermekkora óta kapcsolatban volt a szőlővel, így azonnal támogatta tervemet.

Gondoltuk a gyermekek úgyis hamarosan felnőnek, kirepülnek, feleségemmel csinálgatjuk majd a szőlőtermesztést. Gyermekeink először saját szakmájukban helyezkedtek el, de szabadidejükben szívesen választották családi programnak a borfejtést vagy a metszést.

Az új generáció!

Lányunk a munka mellett egyre inkább kezdett érdeklődni a szőlő iránt. 2018-ban jött az elhatározás, hogy elkezdi a Szent István egyetemen a szőlész-borász mérnöki alapképzést, mert szeretne csak ezzel a szakmával foglalkozni. 2020-ra született meg véglegesen az elhatározás, hogy borászatot hozzunk létre, mely nyárra sikerült is.

Terveink között szerepel az épület korszerűsítése, a tároló kapacitás bővítése, a feldolgozás és értékesítés fejlesztése. A fejlődés fontos és szükségszerű, de mindenképpen szeretnénk a minőségi kézműves jellegű boroknál maradni, nem kívánunk a jellegtelen tömegtermékek sorába beállni.

Kezdetek

Először csak hobbynak indult

Hobby méretű szőlősünket nagyjából 800 tővel, 2001-ben hoztuk létre.

Galéria

Fejlesztés

A présház

2005-ben sikerült egy új présházat/hétvégi házat építenünk a pince elé. Ültetvényünk 3 sor Szürkebarátot és 9 sor Pinot Noirt tartalmazott.

Galéria

Bővítés

Sikerült terjeszkednünk

2016-ban jött az ötlet és a lehetőség, hogy megvásároljunk egy 6,3 hektáros területet az említett pincétől nem messze.

Galéria

A borászat

mint családi vállalkozás

2020-ra született meg véglegesen az elhatározás, hogy borászatot hozzunk létre, mely nyárra sikerült is.

Galéria

Mile Marianna

Gyermekkorom óta töltöttem szabadidőm egy részét az akkor még hobby szinten működő présházunkban és a szőlőben.

Elsősorban a családom által szerettem meg a szőlő művelését, majd a borkészítés folyamatát. Örülök, hogy úgy alakulhatott ki az én bensőséges kapcsolatom e hivatással, hogy sosem voltam presszionálva.

A folyamatos fejlődés kulcsát a nyitottságban, a tanulásra való fogékonyságban és a kemény, kitartó munkában látom. A szőlész-borász mérnök képzésen tanultakat igyekszem a gyakorlatban is hasznosítani.

Köszönöm családomnak, hogy élhetek a lehetőséggel.

MM_S_W

Partnereink